image-53
image-51
Prix Audio 2021
Regelsæt

PrixAudio – Danmarks Officielle priser til radio, podcast og lyd uddeles af den danske branche i forbindelse med Audiodays konferencen.

Der uddeles følgende priser:

KategoriTitelHvad lægges der vægt på
MediepriserneÅrets LydbogPrisen gives til den lydbog der i løbet af året har skabt den største interesse, været nytænkende, sat genren bedst i spil, haft flest lyttere, har udmærket sig med sublim indlæsning, har beriget lydbogsmediet med relevant ekstra lydmateriale, har opnået kendskab i den brede befolkning eller bare ganske enkelt været den bedste lydbog.
MediepriserneÅrets PodcastPrisen gives til en podcast som med et nytænkende koncept og en eller flere outstanding værter/reportere/producere/fortællere skiller sig ekstraordinært ud fra andre podcasttilbud til målgruppen.
Som har budt på magiske øjeblikke, og har gjort en forskel for lytterne og den platform, der distribueres fra. Podcasten har i det forgangne år været på alles læber i målgruppen, takket være sit skarpe, relevante, uforudsigelige og/eller humoristiske indhold.

Vinderen forstår at udnytte podcastmediets styrker og sikre at indholdet er produceret og afviklet på en måde, der tilgodeser de særlige lytte- og brugsomstændigheder, der gør sig gældende ved podcast/on demand indhold.
Indholdet skal være tænkt som ”digital first”, men må gerne også være afviklet som broadcast. Det er ikke nødvendigvis produktionskvalitet, der udstikker en vinder, men i lige så høj grad originalitet og relevans.

Juryen skal i bedømmelsen bl.a. lægge vægt på:
1. Originalitet
2. Dramaturgi/medieforståelse
3. Radiofonisk kvalitet (teknik/effekter/mix/musik)
MediepriserneÅrets RadioprogramPrisen gives til et radioprogram som med et nytænkende koncept og en eller flere bemærkelsesværdige værter/reportere/producere/fortællere, skiller sig ekstraordinært ud fra andre radiotilbud til målgruppen. Programmet har gjort en forskel for lytterne og den kanal det sendes på og vinderen forstår at udnytte mediets styrker. Radioprogrammet har været på alles læber i målgruppen, takket være sit skarpe, relevante, uforudsigelige og/eller humoristiske indhold i det forgangne år. Bedømmelsen sker uden listede kriterier da der er tale om et helhedsindtryk.

Juryen skal i bedømmelsen bl.a. lægge vægt på:
1. Originalitet
2. Dramaturgi/medieforståelse
3. Radiofonisk kvalitet (teknik/effekter/mix/musik)
ProgrampriserneÅrets Nyheds- og AktualitetsprogramPrisen gives til det program, der – på sine egne og kanalens betingelser – er årets bedste inden for nyheder, aktualitet og/eller sport. Programmet formår at sammensætte et varieret indhold, med relevante emner og skarpe vinkler. Og må gerne overraske i form og indhold.

Juryen skal i bedømmelsen lægge vægt på
1. Relevans for både målgruppe og samfund
2. Journalistisk kvalitet (vinkling, kildevalg, fakta)
3. Radiofonisk kvalitet (teknik, lyd, dramaturgi)
4. Originalitet i form og udtryk
ProgrampriserneÅrets Kritiske InterviewPrisen gives til et interview, der demonstrerer god spørgeteknik, fremdrift, journalistisk tæft og og strategisk sans. Intervieweren er fair, nærværende og lyttende. Men interviewpersonen må gerne komme på hårdt arbejde gennem interviewerens klare, enkle og udfordrende fokus, hvor klicheer og forberedte ”papegøje”-svar ikke er nok. Journalisten demonstrerer godt håndværk, som gør lytterne klogere på det, som er i fokus. Og som både lyttere og kolleger taler om ved kaffeautomaten.

Juryen skal i bedømmelsen lægge vægt på:
1. Relevans for både målgruppe og samfund
2. Journalistisk kvalitet (vinkling, kildevalg, fakta)
3. Radiofonisk kvalitet (teknik, lyd, dramaturgi)
4. Originalitet i form og udtryk
ProgrampriserneÅrets DokumentarPrisen gives til et stykke radiodokumentarisme, der bringer nyt eller ukendt materiale frem om en væsentlig og vedkommende historie, tilvejebragt gennem gedigent journalistisk grundarbejde og research, og præsenteret på en kreativ måde.

Juryen skal i bedømmelsen lægge vægt på:
1. Relevans for både målgruppe og samfund
2. Journalistisk kvalitet (research, dokumentation, faktahåndtering)
3. Fortællestyrke (greb, komposition, originalitet, dynamik, fremdrift, medieforståelse, dramaturgi mv.)
4. Bearbejdning (optage/klippe-kvalitet, mixning etc., set i forhold til anvendte ressourcer. Det er ideen og ikke nødvendigvis ressourceanvendelsen, der vægter højest.
ProgrampriserneÅrets MorgenfladePrisen gives til et unikt morgenradioformat, som er definerende for kanalens identitet, og som bidrager til at fastholde radiomediets styrke som dominerende morgenmedie og lytternes første daglige møde med verden, dagens nyheder og aktuelle begivenheder.

Juryen skal i bedømmelsen lægge vægt på:
1. Programmets evne til at kommunikere netop de værdier der er centrale for kanalen og dens fællesskab af lyttere.
2. Programmets evne til at udnytte live-elementet og den direkte tilstedeværelse i nuet.
3. Værternes personlighed som garant for god stemning i studiet, der kan høres, fornemmes og overføres til bilen, dagligstuen eller hvor lytterne ellers befinder sig.
4. Medieforståelse, målgruppeforståelse, sans for relevans og originalitet
5. Programmets niveau af radiofaglighed, værtskab, flow, lytterinteraktion, interviewteknik mv.
ProgrampriserneÅrets SamtalePrisen gives til ”den gode samtale” i form af et samtale- eller interview-format, hvor værten eller intervieweren løfter den svære kunst at ”fremkalde” sin gæst eller samtalepartner ved at lytte og følge op i en reel medrivende dialog.

Juryen skal i bedømmelsen lægge vægt på at værten/værterne med samtalen som det bærende element formår at skabe et nærværende og interessant rum, og at samtalen taler til lytternes følelser og er drevet af både identifikation, fascination og substans i et formsprog, som taler til sin målgruppe.

En samtale, som berører og inddrager lytteren, så vi føler os genkendt som menneske – eller bare overrasket over vores medmennesker.
ProgrampriserneÅrets MusikprogramPrisen gives til et radioprogram eller en podcast, der uanset genre har musikformidling som sit overordnede fokus og som i årets løb har været med til at udvikle genren, enten ved at introducere nye og originale måder at formidle musik på eller på anden måde have skilt sig ud som et særligt godt tilbud til den musikinteresserede lytter.

Juryen skal i bedømmelsen bl.a. lægge vægt på:
1. Formidlingsevne, herunder værten/værternes engagement og personlighed
2. Musikalitet/musikforståelse
3. Radiofonisk kvalitet (teknik, dramaturgi)
4. Originalitet i form og udtryk.
ProgrampriserneÅrets NicheprogramPrisen gives til et format, som i sin helt egen niche giver et passioneret og specialiseret indblik i et særligt emne, fællesskab eller interesse. Årets nicheformat er målrettet, dedikeret og gerne nørdet og har ambitionen om at efterlade sin lytter klogere på sit emne.
Samtidig har formatet også et blik for underholdende formidling og for at finde det fascinerende i det specifikke emne. Formatet arbejder aktivt med sit formsprog og formår gerne at nå et bredere publikum.
VærtspriserneÅrets Vært/VærterPrisen gives til en eller flere samarbejdende værter, der har markeret sig i årets løb. Der kan være tale om både etablerede stjerner eller nye, lovende talenter, som med personlighed, nærvær og formidlingsevne har gjort sig særligt positivt bemærket.
Der lægges vægt på originalitet og evnen til at udvikle og udvide værtsrollen. Og der kan være tale om såvel journalistiske formater som underholdning, musikformidling og satire.

Juryen skal – under hensyn til programmets genre – i bedømmelsen lægge vægt på:
1. Personlighed/nærvær og evnen til at skabe unikke lytteroplevelser
2. Kreativitet/Originalitet i udførelsen
3. Journalistisk håndelag og stilsikkerhed (vinkling, kildevalg, fakta)
4. Radiofonisk kvalitet (teknik, dramaturgi).
VærtspriserneÅrets TalentPrisen gives til et særligt talent, som slog igennem i årets løb. En lovende stjerne som er lyst op og har gjort sig særligt positivt bemærket med sin personlighed, formidlingsevne og engagerede arbejde med lydmediet og er blevet ”den, man skal holde øje med”.
Prisen kan gå til både værter, reportere, kommentatorer, klippere og andre, der udkommer i eller i forbindelse med en radiokanal en podcast eller en lydbog.
InnovationspriserneÅrets PionerPrisen gives til et audioformat, der har udvist mod og evne til – gerne i samspil med andre medieformater – at lege med og udfordre vores vante opfattelse radiofoniske udtryk.
Som formår at bryde med vanetænkning og tage chancer. Og som lykkes med det! Juryen skal i bedømmelsen lægge vægt på, om det er lykkedes at tiltrække nye lyttere eller ændre på eksisterende lytteres vaner.

Prisen gives til de der tør, de der vil, de der kan og slipper afsted med en lytteoplevelse der er udover de sædvanlige. Noget, som overrasker lytterne positivt og stimulerer deres efterspørgsel.
Her hylder vi dem, der modet til at tænke nyt og som formår at sætte trends i resten af branchen.
InnovationspriserneÅrets FiktionPrisen gives til en fiktiv fortælling, uafhængig af platform eller ophav, der i lyd har skabt stor bevågenhed gennem samspillet mellem skabelsen af indholdet, over præsentationen og produktionskvaliteten til modtagelsen hos lytterne.

Juryen skal i bedømmelsen lægge vægt på:
1. Originalitet
2. Formidling
3. Relevans
InnovationspriserneÅrets Comedy/SatirePrisen gives til den radiostation, program, podcast eller univers der formår at sætte en humoristisk og underfundig dagsorden. Dem som tager afsæt i virkeligheden og skaber fællesskab, samhørighed og en opfattelse af os selv som danskere. De der laver det program/indhold vi bare MÅ lytte til hver gang det udkommer fordi, vi er i godt selskab og fordi vi ikke vil gå glip af ugens højdepunkt. Det program/indhold, der både formår at opridse situationer eller tegne karakterer, der både er rummelige, empatiske og provokerende. Dem som har noget på hjertet, er modige og gerne vil dele deres mod med os andre.

De som er i stand til at se det komiske når det hele ramler og vi har bruge for et forløsende grin, til at se virkeligheden på en ny og overraskende måde.
Dem som både udfordrer og udstiller den menneskelige natur eller er med til at gøre satiregenren stærk og vedkomne.

Juryen skal i bedømmelsen bl.a. lægge vægt på:
1. Relevans
2. Originalitet
3. Humor
4. Dramaturgi, balance mellem genkendelighed og overraskelse
5. Radiofonisk kvalitet (teknik, dramaturgi, effekter, musikalitet)
6. Værtsdynamik (ved et værtspar f.eks.)
7. Karakteropbygning (hvis det er fiktive karaktere)
8. Sproget
9. Pointer
10. Opbygning af programmet.
PromotionpriserneÅrets Kommercielle Samarbejde/KampagnePrisen gives til de bedste, mest kreative og værdiskabende samarbejder mellem program/kanal og annoncører. Hvor kommercielle og redaktionelle indsatser går op i en højere enhed.
Hvor annoncørernes midler bidrager til mere god radio og flere gode podcasts til de danske lyttere, og viser vejen for kreativ brug af audiomediet i Danmark.

Der er tale om en bred kategori, der både kan hylde de mindre og enkle tiltag, men som også kan rumme større kampagner der bruger flere audio-platforme (fx redaktionelt indhold, podcast, spots, sociale medier mv).
Formmæssigt er der frit slag og det er tilladt at låne fra alle genrer, så længe det skaber værdi for lytterne.

Juryen skal i bedømmelsen lægge vægt på:
1. At det det indstillede demonstrerer, at der både skabes værdi for lyttere og for brand – gennem brug af audiomediet.
2. Den radiofoniske værdi af det indsendte. Er det underholdende, er det oplysende eller inspirerende, inddrager det lytteren? Kort sagt: er det god radio, eller god brug af audiomediet?
3. Den strategiske, positioneringsmæssige værdi for brandet.
PromotionpriserneÅrets Branded ContentPrisen gives til et eksempel på Branded content, når det er bedst, og lykkes med at skabe klar og tydelig værdi for både brand og brugere.

Juryen skal i bedømmelsen særligt lægge vægt på:
1. At det lydlige indhold og udtryk et kreativt og ambitiøst.
2. At brandet formår at aktivere indholdet, hvad enten det foregår ved organisk eller købt trafik.
3. At det sandsynliggøres at projektet samlet set har gjort en målbar positiv forskel for brandet og for brugerne.
PromotionpriserneÅrets Spot (Promotion For Program/Reklame)Prisen gives til den promotion, der bedst forstår og formår at kommunikere kort og effektivt på lyd. Som forstår og håndterer brugen af lyd-medier til markedsføring af såvel produkter som programmer.

Juryen skal i bedømmelsen lægge vægt på:
1. Det kreative udtryk, dvs i hvor høj grad et formår at skabe positive eller effektfulde følelser hos modtageren.
2. Den ”taktiske” kvalitet og effekt, der sikrer at det ønskede ”call to action” hos modtageren opnås. Eller at den ønskede branding-effekt finder sted.

I forbindelse med årets invitation til at lade Audiodays og PrixAudio favne hele lydbranchen har en arbejdsgruppe med brancherepræsentanter gennemgået de eksisterende priser og har med ønsket om både at bevare og forny taget initiativ til en række nye priser, en tilpasning af flere af de eksisterende, samt fastholdt en række klassikere.

I forbindelse med moderniseringen er hver enkelt kategori gennemgået og har opdaterede indstillingskriterier, juryvejledning og bedømmelseskriterier.

Alle kategorier er platforms uafhængige med mindre, der specifikt nævnes andet. Arbejdsgruppen har haft særlig fokus på at åbne konkurrence så den traditionelle opdeling af kategorier er ophævet.

Hovedjuryens sammensætning og opgave

Hovedjuryen udgøres af bestyrelsen, der pt. består af:

Direktør Marianne Bugge Zederkof, Danske Medier, Formand for Radiodays, Radiochef Anette Kokholm, DR; Direktør Jim Receveur, Bauer Media; Direktør Anne-Marie Dohm, Radio4 og Ann Lukke Davidsen, Radio Loud.

Hovedjuryens opgave er at sammensætte en række fagjuryer bestående af op til fem personer (jurymedlemmer kan godt sidde i flere juryer) inden for de priser, der uddeles.

Såfremt en af juryerne ikke finder, at de indkomne forslag er stærke nok til en nominering og dermed uddeling af prisen, kan juryen afstå fra at uddele prisen. Juryen overlader herefter opgaven med at nominere, uddele og motivere uddelingen af prisen til hovedjuryen eller at lade kategorien udgå.

Indstilling og juryernes funktion

Alle kan indsende nomineringer inden for de enkelte kategorier idet de nominerede/det nominerede skal have været on air eller fundet sted i perioden 15. august 2020 til 15. august 2021. Der er intet krav om, hvor længe programmet skal have været on air eller aktiviteten skal have fundet sted inden for perioden.

Det er udelukkende aktiviteter inden for perioden, der skal lægge til grund for en nominering og ikke, hvad nominerede har lavet tidligere.

Nomineringerne sker via upload på Prix Audio websitet.

Nationale radiostationer, distributionsplatforme og forlagsvirksomheder betaler 500 kr. + moms pr. indstilling.

Lokale radiostationer betaler 250 kr. + moms pr. indstilling.

Freelancere, selvstændige podcastere betaler 250 kr. + moms pr. indstilling. (gælder ikke programmer der broadcastes nationalt)

Juryerne vurderer herefter det indsendte materiale efter de fastlagte kriterier og udpeger tre nomineringer. (Ved stemmelighed efter juryens indledende pointgivning kan der nomineres mere end tre)

Ud af disse nomineringer peges også på en vinder. Såfremt juryerne ikke finder en løsning, træder hovedjuryen ind og tager sammen med juryerne beslutning om, hvem vinderen er.

Tidsplan for Prix Audio

3. juni 2021 – Kategorierne offentliggøres.

16. juni 2021 – websitet åbner for indstillinger.

30. juni 2021 – Hovedjury offentliggør en bruttoliste til de forskellige fagjuryer

20. august 2021 – Fagjuryerne i de enkelte kategorier offentliggøres

31. august 2021 – Frist for indsendelse af bidrag. Juryens arbejde begynder

Uge 36-38 – Juryerne lytter til materialet og mødes for at finde vindere og motivere prisen

29. september 2021 – Nominerede finalister offentliggøres

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.