Scroll Top
image-53
image-51
Prix Radio 2019
Vindere

Herunder kan du se en liste, over vinderne, af Prix Radio – Danmarks Officielle Radiopriser 2019 der blev afholdt den 20. september i HUONE.

Årets Dokumentar og Dokumentariske Feature

”Dronekrigeren”, DR P1

Vinderen er en sværvægter når det kommer til de journalistiske
dyder. Den har et stærkt undersøgende lag. Og samtidig har fortællingen et moderne
udtryk og med kæmpe fokus på en meget overskudsagtig storytelling og med en
meget stor bevidsthed og flot udnyttelse af det serielle. Det er historien, der
bliver ved med at give. Elementært spændende og med en utrolig fremdrift.

Journalisterne finder gang på gang frem til lige så meget
eller mere end de professionelle og heldigvis for lytterne deler de gavmildt ud
af det de finder ud af. Vinderen af Årets Dokumentar blev fortalt på mange
platforme, men juryen var enig om at den allermest vellykkede udgave heldigvis
kom som radiodokumentar.

Det er er fuldt fortjent at prisen som årets dokumentar går til Dronekrigeren.

Årets Event   

”DM i hadbeskeder”, DR P1

Årets event er ikke bare super underholdende, men også både gribende og tankevækkende. Programmet er rykket ud midt i P1s målgruppe-land på Folkemødet og sætter med eventen streg under hvad demokrati er og hvad vi ikke vil finde os i. Eventen om DM i hadbeskeder på er noget som alle på Folkemødet kan tage med sig, og tale med andre om. Den række ud og åbner festen for de mange. Og programmet og eventen får således et liv der er langt større end udsendelsen. Årets event er DM i Hadbeskeder.

Årets Interview – Den gode samtale     

”En forfærdelig barndom, et forfærdeligt smukt sted”,
Radio24syv

Årets gode samtale er en voldsom historie. Der er relevant for mange mennesker. Som lytter er man med hele vejen. Værten etablerer et nærvær og en tæt kontakt til interviewpersonen – uden at forfalde til medlidenhed.  Man bliver klogere af samtalen ikke mindst fordi værten er god til at lytte. Værten har fra start en klar vinkel og etablerer et godt forløb: Godt nok starter man helt nede i kulkælderen, i en møgbeskidt nedtur – men man ender i lyset.Årets vinder af Den gode samtale er således en smuk treklang: en klar vinkel, god lytning og opfølgning. Det starter i mol, slutter i dur og giver en perspektivrig udgang.  Stort tillykke til En forfærdelig barndom, et forfærdeligt smukt sted, fra Radio24syv.

Årets Interview – Det kritiske interview

”De Konservative i Orienterings valgmagasin”, DR P1

Årets kritiske interview er planlagt i detaljer og elegant lagt tilrettelagt så intervieweren kan bevare sin neutralitet, mens ministeren elegant og uden at forcere pointen klædes af. Overskudsagtigt trækker værten andre kilder ind når der er brug for det og elegant træder han et skridt til side og bruger små ekspertudsagn, der giver interviewofferet modstand. I løbet af kort tid får vi udstillet at Søren Pape fra de konservative ikke ved om hårde straffe virker. ”Det er sådan en venstrefløjsting at lytte til forskningen” siger Søren Pape, hvorpå journalisten spørger: ”Hvad lytter du til?” Her får vi som vælgere syn for sagn: Søren Pape er minister – og lader os ikke vide at det han siger ikke er viden, men holdninger. Godt at vide før man skal sætte sit kryds i valgkampen.
Søren Carlsen viser en professionalisme, han er rolig, viser
ingen holdning, giver sig tid, han er ikke sarkastisk, og bringer interviewet
til ende – uden at have behov for en sejrsrunde over Søren Pape. Her er intet
behov for at hovere. Søren Carlsen forbliver afdæmpet, rolig og klar. Det er
sjældent, klassisk dygtig og absolut prisværdigt.

Årets kritiske interview går til Søren Carlsen for at have Søren Pape i den varme stol.

Årets Kommercielle Samarbejde

”MED KLODEN I KURVEN”, NOVA

Årets kommercielle samarbejde bygger på en enkel, informativ og utrolig direkte kommunikeret ide. Løsningen er i en særklasse for sig: troværdigt og uden at råbe højt foldes både brand og budskab ud til lytterne. Juryen var ikke i tvivl om at Årets kommercielle samarbejde skulle tilfalde ”Med kloden i kurven”.

Årets Lytterinddragelse

”Ring til regeringen”, DR P1

Årets lytterinddragelse har relevans for mange lyttere. Det åbner og er inddragende – også for lyttere der ikke ringer ind. Programmet skaber et unikt møde, når lytterne og de folkevalgte taler sammen uden om spindoktorene. Politikerne bliver forpligtet på deres holdninger overfor vælgerne, det giver programmet en stringens og med et stærkt og entydigt fokus på det der bliver sagt. Her gør lytterne det arbejde som man ville ønske at journalisterne ofte gjorde. Flere gange er Ring til regeringen gået viralt, ikke mindst pga lytternes bidrag og deres måde at gå til de folkevalgte på. Ring til Regeringen er årets lytterinddragelse. Årets lytterinddragelse går til P1 og ”Ring til Regeringen”.

Årets Morgenflade

”GO’NOVA”, NOVA

Efter at have lyttet til de mange indstillinger er juryen
enige om, at det er de gamle klassikere, der står stærkest i 2019. Årets
morgenflade sidder lige i skabet på alle parametre, på en måde som ingen af de
andre. Det er gedigent håndværk. Værterne fungerer sammen, der er dynamik.

Som lytter har man følelsen af at holdet skaber noget, hvor man er nødt til at være. De skaber et moment. Hver morgen. Og det er en bedrift. Årets Morgenflade har virkelig formået at skabe et værtskab. De er som en vennegruppe. De er der for mig som lytter. Og det er helt vildt rart og trygt. Der er personlighed. De er i stemningsmode og passer ind i kanalens format.  Det fornemmeste man kan blive for lytterne er en vane. Og det kunne godt blive en vane at GO’NOVA får en pris som Årets morgenflade.

Årets Musikprogram

”Den nye stil – historien om dansk rap”, DR P3

I Årets Musikprogram bliver dansk musikhistorie udfoldet helt sublimt. Værten har en unik adgang til musikken og kunstnerne. Programmerne har en enorm musikalitet. Man kan høre at der er blevet kælet for klipningen. Ikke et sekund bliver spildt.  Værten favner sit publikum og juryen var klar. ”Her flexer DR med public service musklen og sin musikalske kunnen – når det er allerbedst.”Årets musikprogram går til Pelle Peter Jensen og P3 podcasten ”Den nye Stil – historien om dansk rap ”.

Årets Nyheds- el. Aktualitetsprogram   

”Du Lytter til Politiken”, Dagbladet Politiken

Årets nyheds- og aktualitetsprogram får af juryen mange roser med på vejen. Det er et fremragende program. Et koncist program, hvor man kommer i dybden på kort tid og med rigtig gode værter. At konceptet er kraftigt inspireret gør det ikke mindre imponerende, at det er godt fortalt og gennemarbejdede lyd fortællinger.Stort tillykke til Årets nyhed- og aktualitets program: Du lytter til Politiken.

Årets Nyskabelse

”Eks’er for evigt”, DR P1

Årets nyskabelse har introduceret et nyt formatgreb, hvor tilrettelæggerne hudløs sætter sig selv på spil og gavmildt og generøst deler ud af det smertefulde, deres vrede og had. Det er vildt fascinerende som lytter at følge den balancerede fortælling – hvor man kommer til at holde af begge hovedpersoner. Og genkender det irrationelle hos en selv. Vi kender skilsmisse temaet og halvdelen af alle ægteskaber ender sådan, men det er aldrig blevet fortalt på den måde som det bliver gjort i Eks’er for evigt, hvor de to eks’er Susanne Ziba Rasmussen og Thomas Klinkby sætter hinanden i stævne. I Eks’er for evigt dykker de ned i et almenmenneskeligt tema, på en måde det ikke er hørt før. Det er prisværdigt og årets nyskabelse.

Årets Podcast

”Drømmenes Kaptajn”, DR P1

Vinderen af årets podcast har smukke formgreb og litterære kvaliteter. I et smukt forløb flettes fortællerens og hovedpersonens historie sammen. Historien er lyrisk og har på samme tid et politisk perspektiv. Historiens mange lag og elegante spring giver den et mytologisk skær og den smukke brug af lyd og klipning gør udsendelsen til en radiofonisk kraftpræsentation. Årets podcast spiller på så mange tangenter, at der nærmest er tale om en genopfindelse af radiomediet. Historien er både originalt fortalt og formidlet. En hyldest, der fortjener et 13 tal på den gamle skala.Årets podcast går til Susanna Sommer for historien om Troels Kløvedal i Drømmenes Kaptajn.

Årets Promotion for Program   

”P1 Morgen – Image”, DR P1

Årets promotion vækker identifikation og genkendelighed og med gode greb rammer de tidsånden med fokus på klima og det at vi skal have opmærksomhed overfor hinanden. Som lyttere er vi ikke i tvivl om at det er en promo for P1 morgen – promoen vækker genkendelighed og identifikation. Den er sjovt og originalt grebet an, godt tænkt og smukt udført. Årets promo går til P1 morgen (selv om juryen var lidt træt af de kloge børn ;-). Årets promotion for program går til P1 morgen.

Årets Radiopersonlighed

“Maria Fantino”, DR P3

Årets radiopersonlighed formår i den grad at tilfører
mediet noget nyt – som både indeholder en lethed og en alvor. Vinderen bruger
mediet på sin helt egen måde og har i løbet af året udviklet sig fra at være en
personlighed til at være en radiovært, som giver vanvittigt meget til
målgruppen.

Årets radiopersonlighed er en del af et hold, der bryder med alle konventioner og alle forventningerne. De har ordentligheden med sig, de er nysgerrige, følsomme – kærlighed er kodeordet. Programmet favner lytterne og vinderen er en vært ud over det sædvanlige. Årets radiopersonlighed giver håb til radio og viser, at det godt kan betale sig at være original og modig. Med den bedste hjælperytter ved sin side stråler Maria Fantino som Årets Radiopersonlighed.

Årets Radioprogram

”Curlingklubben”, DR P3

Årets radioprogram taler direkte til sin målgruppe og
rammer dem. Værterne giver så meget af sig selv at det står klart for alle, at
der umuligt er andre end dem, der kan lave programmet. Det er sjovt, skævt,
famlende og ungdommeligt. De ved næppe hvor de vil hen, men vi tager gerne med.
 

I begyndelsen tænkte man: ”hvad har de gang i”, men programmet er en ægte fornyelse af ungdomsradio og af kanalen. De bryder konventioner og forventninger. Årets radioprogram er befriende og friskt. Årets program er Curlingklubben.

Årets Reklame 

”MED KLODEN I KURVEN”, NOVA

Årets reklamespot er velproduceret og skriver sig ind i en langt større historie. Der er tale om et langt spot som modigt bryder med det traditionelle udtryk for reklamespots. Her er måske et bud på, hvordan vi kan gentænke radioreklamens lidt fastlåste og ofte uinspirerede udtryk og få lytterne til at lytte. På den måde peger spottet fremad. Reklamen aktiverer brandet i kundernes bevidsthed og giver plads til eftertanke. Årets reklamespot går til Rema1000 Med kloden i Kurven.

Årets Satire

”Den Korte Radioavis”, Radio24syv

Hvorfor vinder den igen? Det kan siges kort: De gør det ingen andre tør. De er grænseoverskridende. Lyt bare på interviewet med Rasmus Paludan: Rasmus Paludan får igen med samme mønt og bliver fanget i sit eget net og med hans egne virkemidler. Det er sjovt. Skarpt og de slipper afsted med det.  Så længe Den Korte Radioavis er der, så er der ingen på højde med dem. Og selv om i årets løb har trådt ved siden af. Så formår de at rette ind og komme tilbage.
De gør det andre ikke tør og juryen hylder modet. Og humoren. Årets satire går igen til Den korte Radioavis
.

Årets Vært/Værtspar

Casper Bach Hegstrup og Frank Ziyanak for Farrock, DR P6 BEAT

Årets værtspar dyrker det underfundige, den tørre, stille og underspillede humor. De er 100% på og deres faglighed skinner igennem. Som lytter tror man på at de ved hvad de taler om. Det er som at sidde med en bouillonterning af viden, detaljer, og en vanvittig nørdethed. Deres værtsskab er hamrende musikalsk, med guitaren laver de deres egen fortolkninger og illustrer deres pointer med musikken.  Samtidig formår de at vise personlighed og selv en operationshistorie om brok bliver forløst på en sjov måde uden at det bliver privat. Prisen for årets værtspar går til Casper Bach Hegstrup og Frank Ziyanak.

Årets Øjeblik

”Hele Danmarks Ghita”, Radio24syv

Man bliver chokeret og lytter åndeløst med. Der var på mange måder tale om et 9/11-øjeblik, man husker hvor man var da man hørte det første gang. Jeg måtte knibe mig i armen Hvad er det her? Er det planlagt eller er det fiktion”.  Juryen er enige om at hele årets radioøjeblik rystede dem i deres grundvold. Det står som det vel nok klareste interview i året. Og skabte en hype og en lyst til at finde ud af hvad der var foregået. Det var på alle måder meget svært at rumme. Og alligevel har man lyst til at høre interviewet med Ghita Nørby igen og igen. Ghita er så meget sig selv. Hun vil ikke have det bedste ud af situationen. Hun vil bare være sig selv. Også i mødet med den yngre interviewer Iben Maria Zeuthen. Årets øjeblik går til Hele Danmarks Ghita.

Ekstra Bladets “Den gyldne mikrofon”, national

“GO’ NOVA”, NOVA

Ekstra Bladets “Den gyldne mikrofon”, lokal/regional

“Vækkelsesprædikanterne”, Radio Globus

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.